< Vissza Blog kezdőlapjára

5+1 jó tanács, hogy otthonod a nyaralás alatt is biztonságban legyen

2021. júl. 06

Végre itt a nyár, kezdődhetnek a jól megérdemelt lazítások! Itthon vagy külföldön? Vezessen bárhova is az utad, nem érdemes elfeledkezni arról, hogy az otthonod úgy várjon vissza, ahogyan azt hagytad. Most megosztunk 5+1 tippet, hogy mire érdemes figyelned, ha hosszabb távra üres marad a lakás!

1. Ne posztolj nyilvánosan a helyszínről!

Tudjuk, hogy főleg a mai világban ez meglehetősen nehezen betartható tanács. Viszont tökéletes insta-sztori ide vagy oda, az általános elv, miszerint figyeljünk, mit posztolunk nyilvánosan, a nyaralás alatt is kifejezetten aktuális. Gondolj csak bele: ha arról posztolsz, hogy egy gyönyörű, de leginkább jó távoli helyen vagy, az a rossz szándékú embereknek egyértelmű jelzés, hogy nincs otthon senki. Ez gyakorlatilag egy meghívó a betörőknek.

Éppen ezért érdemes csak azt követően posztolni a nyaralásodról, ha már itthon vagy, vagy ügyelj fokozottan arra, hogy az semmiképpen se jelenjen meg nyilvánosan!

 

2. Ne kérj reklámújságokat!

Szintén egy általánosan is hasznos, de hosszabb távollét esetén kifejezetten fontos tanács. Írd ki a postaládádra, hogy szórólapot nem kérsz. Hogy miért? Ha hosszabb ideig, akár másfél-két hétig távol vagy otthontól, az idő alatt több körben is érkeznek a szórólapok. Ha nincs senki otthon, viszonylag gyorsan telítődik, és ez szintén egy egyértelmű jelzést ad a bűnözőknek.

Szerencsére ma már a hasonló kéréseket figyelembe szokták venni a kézbesítők, és nem tömködik tele a postaládádat haszontalan újságokkal. Ha még nem írtad ki, hogy nem kéred ezeket, javasoljuk, hogy tedd meg mielőbb, hogy ezzel már ne legyen gondod!

 

3. Használj távolról is kezelhető okos világítást!

Este az utcáról könnyen kiszúrható, ha valahol nem ég a lámpa egy szobában sem. Persze egy-egy este ez nem annyira fontos, de ha hosszú napokig soha nem világít semmi, az eléggé szembetűnő a bűnözőknek. És ne legyenek illúzióid: a megfigyeléses módszer bevett praktika a betörőknél.

Ez nagyon egyszerűen kiküszöbölhető praktikus okos világítással, amely ma már rengeteg formában és olcsón beszerezhető. Ezek a rendszerek távolról is vezérelhetők mobiltelefonnal, vagy akár időzíthetők is, hogy este fel, majd éjjel lekapcsoljanak. Ha fény szűrődik ki az ablakon, kevesebb az esély, hogy betörjenek!

Persze ha a hagyományos megoldások hívei vagyunk, megkérhetünk akár rokont vagy barátot is, hogy időnként látogassák meg a lakást, hogy úgy tűnjön, mintha lenne otthon valaki!

 

4. Ne engedd le teljesen a redőnyöket!

Ez a tanács az előző ponttal szorosan összefügg, de önállóan is hasznos. A napokon át teljesen leengedett redőnyök, hasonlóan az eddigiekhez, teljesen egyértelmű jelzést adnak arra, hogy huzamosabb ideig üres a lakás. Ez pedig azonnal a betörők célkeresztjébe irányítja az otthonodban tárolt értékeidet.

 

5. Használj biztonsági ajtót, zárat!

Tegyük fel, hogy valamilyen okból, akár véletlenül a te lakásodnál próbálnak szerencsét a bűnözők. A kérdés már csak az, hogy mennyire nehezíted meg a dolgukat. Lényegében szabad bejárást adsz nekik, vagy próbálod mindenáron megakadályozni, hogy bejussanak?

Egy átlagos zárbetét gyerekjáték még egy kevésbé rafinált betörőnek is. A biztonsági zárak ellenben elég bonyolultak ahhoz, hogy egyszerűbb zárfeltörő készlettel ne lehessen kinyitni az ajtót. Minél bonyolultabb egy zár, annál nagyobb az esély a lebukásra, a rizikós helyeket pedig messze elkerülik a betörők.

Emellett az is növeli a biztonságot, ha az ajtón egyszerre több zárat vagy hevederzárat is használsz, a maximális biztonság érdekében pedig érdemes megfontolni olyan biztonsági ajtó beszerelése, amely vastag acélreteszekkel rögzül a keretbe.

 

+1 Bízd másokra értékeid védelmét!

Talán annál nincs is kényelmesebb megoldás, mint eleve úgy elutazni, hogy nem kell aggódnod az otthonod biztonságáért. Erre szerencsére már van lehetőség, hiszen a védelmet szakemberekre is bízhatod, akik éjjel-nappal árgus szemmel figyelnek. Éppen ezért érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy riasztódat távfelügyeleti központba kösd.

Ha netán valaki próbálkozna, arról a riasztó jelzést küld a távfelügyeleti központunkba. Az országos kivonuló járőr szolgálatunk pedig azonnal a helyszínre siet, és felméri a terepet, szükség szerint értesíti a hatóságokat és feltartóztatja a bűnözőket. Megnyugtatóan hangzik, ugye? Itt olvashatsz a továbbiakról. 

Nincs még riasztód? Az sem probléma, a Lochner vagyonvédelmi szakértői megfelelő megoldást találnak számodra!

 

Bízunk benne, hogy ezzel a pár tanáccsal kicsit megnyugtatóbb lehet a jól megérdemelt pihenésed!

 

Tetszett ez a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Te már biztonságban vagy?

Legyen szó akár otthonunkról vagy üzletünkről, minden napunkat meghatározza, hogy megvédjük mindazt, ami számunkra a legfontosabb.

Lochner Group csapata immáron 30 éve dolgozik azon, hogy ügyfeleinknek a biztonság miatt már ne kelljen aggódniuk többé.

Olvass tovább