< Vissza Blog kezdőlapjára

Okostelefonos vezérlés riasztókhoz WIFI vagy mobilkapcsolattal

2024. jan. 16

Az okostelefonok térhódítása nem csupán a kommunikációban és szórakoztatásban játszik kulcsszerepet, hanem például az otthoni biztonság terén is. Az okostelefonokra épülő riasztórendszerek egyszerű és hatékony megoldást kínálnak a ház vagy az iroda védelmére. Az ilyen rendszerek megfelelő működéséhez azonban fontos kiválasztani a megfelelő vezérlési módot (hogy WIFI vagy mobilkapcsolat-alapú legyen a riasztórendszerünk, esetleg mindkettő).

A régi riasztórendszerekhez is illeszthető kommunikátor, amivel fel lehet „okosítani” azokat a riasztóközpontokat, amelyekhez már nem létezik frissítés vagy hardver/szoftver támogatás. Az egyetlen feltétel, hogy legyen 1 db szabad zóna, ide tudjuk illeszteni ezt a kommunikátort.

Távolról programozható eszköz, mely számos lehetőség mellett képes arra is, hogy a diszpécser szolgálat és az ügyfél egyszerre kapja a jelzéseket.

Mit nyerhet Ön ezzel?

 • Távoli vezérlés okostelefonról (élesítés, hatástalanítás)
 • Push (azonnali) üzenet az esetleges riasztásról
 • Távfelügyeletre kötés lehetősége

Az eszközből létezik csak WIFI, csak 4G (SIM kártyás), illetve kombinált verzió is.

WIFI-vel működő megoldás

A WIFI-s eszköz előnye, hogy a meglévő otthoni WIFI hálózatot használja, így nincs szükség külön GSM kártya előfizetésre. Ezek a rendszerek az otthoni vagy irodai WIFI-hálózathoz kapcsolódnak, és azon a hálózaton keresztül kommunikálnak az okostelefonnal. Ennek előnye, hogy bárhol a világon ellenőrizhetjük a rendszert, amennyiben internetkapcsolat áll rendelkezésre. Az okostelefonos alkalmazások általában könnyen használhatók, és a felhasználók értesítéseket kaphatnak a riasztási eseményekről.

Azonban a WIFI-alapú rendszerek hátránya, hogy a stabil és megbízható internetkapcsolat nélkül nehezen működnek. Ha a WIFI-hálózat megszakad, vagy áramkimaradás történik, a riasztórendszer elveszítheti a kapcsolatot az okostelefonnal, és ezzel a hatékonyságát is. Ez kiküszöbölhető szünetmentes tápegység használatával, illetve a kommunikátorban beállítható egy másodlagos WIFI hálózat is, ha az alapértelmezett bármilyen okból nem működik.

SIM-kártya alapú megoldás

A mobilkapcsolat-alapú riasztórendszerek az okostelefon és a riasztóegység közötti kommunikációt mobilhálózaton keresztül végzi. Ez lehet GSM (Global System for Mobile Communications) vagy LTE (Long-Term Evolution) kapcsolat. Ennek előnye, hogy a mobilkapcsolatok általában stabilabbak és megbízhatóbbak, mint a házban lévő WIFI-hálózatok, azonban a kártyaalapú szolgáltatásnak havidíja van.

Az ilyen rendszereknek nincs szükségük otthoni internetkapcsolatra, így akár áramkimaradás esetén is működhetnek, és a rendszer vezérlése is független az internetkapcsolat minőségétől. Emellett a mobilkapcsolat-alapú rendszerek gyakran gyorsabb riasztási időt biztosítanak, mivel nincs szükség a harmadik fél szolgáltató hálózatán keresztül történő adatközvetítésre.

Hogyan működik?

Az átjelző úgy viselkedik, mint egy tipikus távfelügyeleti vevő, mely közvetlenül fogadja és kezeli a riasztó központ Contact ID kommunikációját.

A Contact-ID jelentésekhez megfelelteti a hozzájuk tartozó üzeneteket, majd továbbítja azokat azonnali értesítés formájában az összes felhasználó részére. Az értesítések szövege egyedileg beállítható, és az ügyfél igényeire szabható.

Az egység és az alkalmazás közti kapcsolat ellenőrzése minden 30. másodpercben megtörténik és kapcsolati hiba esetén a szerver külön üzenetben jelzi a hibát az alkalmazás a felhasználóinak. Ezzel elkerülhető a klasszikus (hívással és SMS-el működő) GSM kommunikátorok gyenge pontja, a későn észrevett lejárt SIM, a blokkolt GSM kommunikáció vagy a meghibásodott eszköz miatti működésképtelenség.

A riasztó rendszer további jellemzői

 • Telefonvonal szimuláció a riasztó TIP/RING kommunikátorához
 • 2 beállítható WIFI hálózat (fő és tartalék jelzésút)
 • 2 vezérelhető kimenet (maximum 2 partíciós rendszerhez)
 • Távfelügyeleti kapcsolat lehetősége 2 független SIA DC-09 IP vevőre
 • Beállítás PC-s programmal, USB kapcsolaton keresztül
 • TTL/RS-232 soros port a riasztók távprogramozásához (Paradox és DSC)
 • Teljes távmenedzsment WEB felületen keresztül (konfigurálás, diagnosztika)
 • Korlátlan jelzésszám az összes felhasználó szimultán értesítésével
 • Egyszerű gyors telepítés (nincs szükség router beállításra)
 • Szabványos WIFI kommunikáció (IEEE 802.11 b/g/n), nagy hatótávolság
 • Egyedi szövegezésű értesítések szerkesztése
 • AES-128 titkosítás

Mobilalkalmazás jellemzői

 • Riasztóközpont eseményeinek átjelzése mobilalkalmazásra
 • Riasztó vezérlése telefonról, a felhasználók aktivitásának kijelzésével
 • Riasztók távprogramozása

Az okostelefonos vezérlésű riasztórendszerek kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a kommunikációs csatorna típusa. Mind a WIFI-alapú, mind a mobilkapcsolat-alapú rendszerek előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. A döntés a helyi körülményektől, az otthoni internetkapcsolat stabilitásától és az egyéni preferenciáktól függ. Érdemes alaposan megfontolni a rendszer kiválasztását, hogy biztosítsuk otthonunk vagy irodánk hatékony és zuhanymentes védelmét.

 

Bízzon bennünk és keresse bátran a Lochner-t szakértői tanácsért, véleményért!

Tetszett ez a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Te már biztonságban vagy?

Legyen szó akár otthonunkról vagy üzletünkről, minden napunkat meghatározza, hogy megvédjük mindazt, ami számunkra a legfontosabb.

Lochner Group csapata immáron 30 éve dolgozik azon, hogy ügyfeleinknek a biztonság miatt már ne kelljen aggódniuk többé.

Olvass tovább