< Vissza Blog kezdőlapjára

7 végzetes hiba, amit elektromos kerítés telepítésekor kerülnünk kell

2021. szept. 01

Megrendelőként természetes, hogy mindig a legjobbat szeretné az ember a lehető legjobb áron. De ez általában a minőség rovására megy, és a későbbiekben sokkal több problémát vagy gondot okozhat. Ilyenkor merülhet fel az a kérdés, hogy erről mi miért nem tudtunk?

Az elmúlt több mint 15 évben országszerte 500-nál is több elektromos kerítést telepítettünk. Most a 15 év tapasztalata alapján összegyűjtjük, hogy mások milyen hibákat követnek elegy-egy ilyen kültéri vagyonvédelmi rendszer tervezésekor és kivitelezésekor.

1. Nem megfelelő magasságú kerítés oszlopok telepítése

Sajnos számos esetben kimarad a helyszíni szemrevételezés a tervezés előtt, mert újonnan épülő napelem parkok vagy ipari területek esetén gyorsan szükség van egy árajánlatra. A megrendelő ilyen esetekben küld egy tervrajzot, jobb esetben az alapkerítés specifikációit, melyek alapján egy kissé vázlatos terv készíthető.

Azonban sokan elfelejtik, vagy csak szimplán nem veszik figyelembe, hogy a kerítéshez közeli épületek vagy tereptárgyak lehetőséget adnak a betörőknek arra, hogy akár egy furgon tetejéről átugorjanak a védett területre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tervezésnél a megrendelő is vegye figyelembe a terepviszonyokat és a kerítéshez közeli tereptárgyakat, és minden lehetséges információt adjon át. Az ilyen esetekben elég egyszerűen csak magasabb elektromos kerítés oszlopot telepíteni, és ez rögtön megoldást jelent a maximális védelmi szint eléréséhez.

 

2. Túl ritka huzalozás

Sokszor magunk is sokszor találkozunk olyan helyzettel, amikor a költségek csökkentése érdekében a megrendelő úgy gondolja, hogy elég kevesebb huzalt alkalmazni az elektromos kerítésen. Ez egyfelől egy érthető attitűd, másrészt viszont az egész rendszer így értelmét veszíti, és az alacsonyabb összegért cserébe egy hasztalan rendszert kap az ügyfél.

Ha ugyanis túl nagy távolságra futnak egymástól az elektromos kerítés huzalai, akkor azok között lazán át lehet férni, és riasztás nélkül be lehet jutni az objektumba. A szabványnak megfelelő sűrűségű huzalok ezzel szemben kijátszhatatlan védelmet adnak. Éppen ezért mi nem javasoljuk a rendszer ilyen jellegű módosítását, mert sok esetben a spórolás hosszú távon komoly fejtörést okozhat a tulajdonosnak.

 

elektromos kerítés huzal

Oda még elférne egy sor huzal. Ne spóroljuk ki, mert kijátszhatóvá válik a rendszerünk!

 

3. Huzalok között a földelési szál kihagyása

Az elektromos kerítés rendszer működésének alapja a huzalokban futó feszültség, illetve annak ingadozása. Éppen azért hatékony védelem, mert nagyon érzékeny műszerről beszélünk, aminek köszönhetően a behatolásnak még csak a kísérletét is képes jelezni. Erre kiváló példa, ha szét akarják feszíteni a huzalokat, mivel ekkor ezek kénytelenül is össze fognak érni, és már megy is a riasztás.

Ennek eléréséhez viszont a teljeskörűen és szakszerűen kiépített rendszerre van szükség. Amennyiben a huzalok közül „kispórolják” a földelt szálakat, akkor nem történik riasztás, ha az egymás alatti huzalok összeérnek. Sérülékenyebbé válhat ezáltal a rendszer a behatolási kísérletekkel szemben, és a végeredmény hasonló: kevesebb pénzért annál is kevesebb védelem.

 

4. Nem megfelelő számú zónára felosztott rendszer kialakítása

Az Okoskerítés koncepció lényege, hogy az elektromos kerítés mellett elhelyezett kamerák pontosan arra fordulnak, amerre a behatolási kísérlet történt. Ezt úgy érhetjük el, ha az akár több kilométer hosszú kerítést különböző szakaszokra, úgynevezett zónákra osztjuk fel. Ha a teljes elektromos kerítés rendszerben csak egy zóna van kialakítva, jelzés esetén nem lehet tudni, hogy a védelem mely szakaszán történik a betörési kísérlet. Szintén megnehezíti az ellenőrzés és karbantartás folyamatát, ha egy-egy zóna túl hosszú kerítésszakaszt ölel fel.

 

5. Szigeteletlen légvezeték az elektromos kerítés felett

Szintén egy nem túl magától értetődő dolog, egy olyan apróság, amit a tervezéskor figyelembe kell venni, hiszen nagyobb gondot is okozhat. Ahogy fentebb is említettük, az elektromos kerítés alapját a feszültségkülönbség adja. A kerítés felett húzódó szigeteletlen légvezeték, melyben akár 20.000 Volt feszültségű áram is folyhat, pont ennek a különbségnek a megbízható mérését befolyásolhatja. Ebben az esetben fokozottan oda kell figyelni az érintésvédelmi szabályok betartására, a zónák kialakítására és a földelő szondák sűrűbb elhelyezésére, hogy a kerítés üzembiztosan végezhesse feladatát.

 

elektromos kerítés légkábel

 

6. Távfelügyelet hiánya

Az elektromos kerítés önmagában is egy kiváló eszköz arra, hogy megakadályozzuk a behatolást. Viszont nem lenne hasznosabb, ha nem csak tudnánk a betörési kísérletről, hanem el is kapnák a gazfickókat? Szerintünk de, ezért ajánlunk minden rendszerünk mellé 0-24 távfelügyeletet országos kivonuló járőr szolgálattal. Az elektromos kerítést ért támadás esetén a diszpécser központba érkező jelzés után egy járőr azonnal útnak tud indulni a helyszínre, hogy a betörőt fel tudja tartóztatni. Ennek hiányában a külső vagyonvédelem ugyan megvalósul a kerítéssel, de az értékek továbbra is veszélyben lehetnek.

 

7. A karbantartás elmaradása

Mint minden összetett vagyonvédelmi rendszer esetében, az elektromos kerítéseknél is fontos, hogy az a telepítést követően folyamatosan gondozva és karbantartva legyen (pl.: aljnövényzet vágása, akkumulátor csere, földelés ellenőrzésem és így tovább). Ha egyszer csak telepítünk egy kerítést, aztán parlagon hagyjuk, akkor a karbantartás miatt a rendszer téves riasztás generálhat.

A karbantartás egyik részét, mint a kerítés körüli növényzet irtását magunk is végezhetjük, azonban mi emellé javasoljuk karbantartási szolgáltatásunkat is. Ennek keretében szakértő kollégáink időről időre a komplett rendszert átvizsgálják, és a felmerülő kisebb hibákat azonnal javítják. Így az elektromos kerítés hosszú évekig, sőt, akár évtizedekig szolgálhatja a telephely biztonságát!

 

Sok gyakori hiba, melyek egyrészt körültekintő tervezéssel, másrészt valódi szakértelemmel könnyedén kiküszöbölhetők. Ha ezekre az egyszerű hibákra odafigyelünk, és már az elektromos kerítés tervezésekor gondolunk, egy olyan kültéri vagyonvédelmi rendszert kapunk, amellyel biztonságban tudhatjuk értékeinket. Ehhez garancia a Lochner Kft. több évtizedes tapasztalata!

Ha szeretnél Te is egy olyan rendszert, amely nem csak jelzi, hanem teljesen megszünteti a bűnözést, keress bennünket! >>>

Tetszett ez a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Te már biztonságban vagy?

Legyen szó akár otthonunkról vagy üzletünkről, minden napunkat meghatározza, hogy megvédjük mindazt, ami számunkra a legfontosabb.

Lochner Group csapata immáron 30 éve dolgozik azon, hogy ügyfeleinknek a biztonság miatt már ne kelljen aggódniuk többé.

Olvass tovább