< Vissza Blog kezdőlapjára

Miért fontos a karbantartások elvégzése egy vagyonvédelmi rendszeren?

2023. jún. 17

Erre a kérdésre a legkézenfekvőbb válasz: a hatékonyság és a megbízhatóság.

A vagyonvédelem esetében a legfontosabb dolog, hogy a rendszerünk folyamatosan, fennakadás nélkül működjön. Aggodalom foghat el bennünket, amikor egy esemény után szeretnénk visszanézni valamelyik kameránk felvételét, és akkor szembesülünk vele, hogy bizony annak a kamerának a képe már nem rögzít hetek óta – anélkül, hogy tudnánk erről. Az ilyen helyzetekben fordul meg fejünkben, hogy kár volt elhanyagolni a rendszer karbantartását és ellenőrzését. Nem elég, hogy kárunk keletkezett, de még a biztosító segítségére sem számíthatunk ilyen esetekben.

Azt érdemes leszögezni, hogy a karbantartási tevékenységek esetén megkülönböztetünk megelőző és javító karbantartást. A megelőző karbantartást még úgy is szokás nevezni, hogy tervszerű megelőző karbantartás – azaz TMK, talán így sokkal ismerősebb az elnevezés. Röviden: a javító karbantartást akkor végezzük, amikor valamilyen alkatrész elromlott, a megelőző karbantartás esetén pedig rendszeresen, tervezetten cserélünk bizonyos alkatrészeket, és tisztítunk meghatározott részegységeket. Gondoljunk csak bele, hogy az autók esetén a megelőző karbantartás az olajcsere, a kötelező szerviz; míg az a javító karbantartás az, ha valamilyen hibajelenség van és akkor visszük az autót a szervizbe. Vannak olyan üzemi körülmények, ahol kötelező a TMK – gondoljunk például a repülőgépekre. A vagyonvédelmi rendszerekre is így érdemes tekinteni, tehát nem akkor kell szerelőt hívni, mikor nem működik, hanem érdemes elkerülni az üzemzavart.

A karbantartási feladatok főbb elemei, illetve a céljai a következők:
  • Megelőzés és hibakeresés: A rendszerek állandó karbantartása lehetővé teszi az esetleges meghibásodások vagy problémák azonosítását, mielőtt azok kritikus helyzetekben okoznának fennakadást. A megfelelő rendszerességgel elvégzett karbantartás lehetőséget ad a rendszer állapotának és teljesítményének ellenőrzésére, prevenciós jellegű javítására vagy cserealkatrészek beépítésére, mielőtt komolyabb problémák lépnének fel. Az időszakos karbantartások révén megbizonyosodhatunk arról, hogy a rendszer minden eleme megfelelően működik, az érzékelők és értesítők megfelelően reagálnak, vagy az esetleges hibák időben kijavíthatók. Ez csökkenti a rendszer meghibásodásának kockázatát.
  • Zökkenőmentes üzemeltetés: A vagyonvédelmi rendszerek hatékonysága idővel csökkenhet, ha nem ügyelünk a megfelelő minőségű; időben elvégzett karbantartásra. Az érzékelők, riasztók és más komponensek koszosak lehetnek, elhasználódhatnak és ezáltal működési problémákat okozhatnak. Gondoljunk itt csak az egyszerűbb esetekre: a por, a rovarok okozta problémák, vagy a kültéri védelem esetén a felnövő növényzet. A rendszeres karbantartás biztosítja a komponensek megfelelő működését és a rendszer optimális teljesítményét. Ezáltal a rendszer gyorsan és hatékonyan érzékeli a fenyegetéseket és szükség esetén riasztásokat küld.
  • Biztonság: A rendszer megbízható működése és a helyes beállítások segítenek megelőzni a lopásokat, betöréseket vagy más bűncselekményeket. Az időszakos karbantartások révén biztosítható, hogy a rendszer mindig készen álljon a feladatainak ellátására, és hatékonyan működjön a biztonság fenntartása érdekében. Az ilyen karbantartások esetén a szerelő minden esetben teszteli is a rendszert, a riasztási jelzéseket, illetve a távfelügyeletre beküldött állapotjelzéseket is.
  • Hosszabb élettartam: A rendszeres karbantartás hosszabb élettartamot biztosít a vagyonvédelmi rendszernek. Az időben elvégzett karbantartások, tisztítások és szükség esetén a komponensek cseréje hozzájárul a rendszer hosszabb élettartamához. Ez meghosszabbítja a teljes rendszer élettartamát és csökkenti az esetleges teljes cserére vagy nagyobb javításokra fordítandó költségeket.

Milyen karbantartási munkálatokban tud a Lochner segíteni?

Megelőző karbantartás: A fent említett tényezők kivizsgálásának segítségével lehetséges a meghibásodások kiszűrése, illetve az elhasználódott alkatrészek preventív cseréje.

Javító karbantartás: Célja a megfigyelőrendszer működésének ellenőrzése, optimalizálása és javítása abban az esetben, ha valamely elem meghibásodott.

Amennyiben kérdése merül fel a karbantartásokkal kapcsolatban – legyen az riasztó, kamera, tűzjelző, beléptető rendszer – érdeklődjön a Lochner Kft-nél, ahol szakértő kollégáink segítséget adnak ebben a témakörben.

Tetszett ez a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Te már biztonságban vagy?

Legyen szó akár otthonunkról vagy üzletünkről, minden napunkat meghatározza, hogy megvédjük mindazt, ami számunkra a legfontosabb.

Lochner Group csapata immáron 30 éve dolgozik azon, hogy ügyfeleinknek a biztonság miatt már ne kelljen aggódniuk többé.

Olvass tovább